Formål

Vi måler den danske patientsikkerhedskultur for at undgå fejl og utilsigtede hændelser hos patienterne.
Foto: Niels Aage Skovbo

Der sker fejl og utilsigtede hændelser for patienter på hospitalerne, og derfor er der mange indsatser på hospitaler, som har fokus på den bedst mulige patientsikkerhed.

Netop kulturen på arbejdspladsen er vigtig for patientsikkerheden. Forbedrer du patientsikkerhedskulturen, forbedrer du ofte også patientsikkerheden.

Kultur kan dog være en svær størrelse at få hånd om. For hvor god er patientsikkerhedskulturen på din arbejdsplads? Og hvordan fastslår du, om patientsikkerhedskulturen bliver forbedret eller forværret?

Måler du medarbejdernes vurdering af patientsikkerhedskulturen på arbejdspladsen, så får du sandsynligvis et brugbart svar.

Spørgeskemaet Safety Attitudes Questionnaire (SAQ-DK), som er det eneste validerede* på dansk, er et godt redskab til måling af patientsikkerhedskultur.

Vi har bl.a. gennemført en undersøgelse med SAQ-DK på Regionshospitalet Silkeborg, og efterfølgende bidraget til udarbejdelse af en videnskabelig artikel om resultaterne: Patient safety culture in an orthopaedic surgery centre in Denmark.

Nedenfor kan du se, hvad SAQ-DK indeholder, hvornår og hvordan det kan være relevant at anvende, og hvordan I kan komme i gang.

 

 

 

* En videnskabelig artikel om den danske validering kan findes her:

Kristensen S, Sabroe S, Bartels P, Mainz J, Christensen KB. Adaption and Validation of the Safety. Attitude Questionnaire for the Danish hospital setting. Clinical Epidemiology 2015;7:149-60.

Artiklen er tilgængelig fra DOI.

Kontakt

Hanne Søndergaard

Hanne Søndergaard
Tlf. 2152 6487
Mail hannsn@rm.dk

Peder Hau Lyng

Peder Hau Lyng
Tlf. 2477 0425
Mail pedlyn@rm.dk