Formål

Vi skaber resultater sammen med brugere, patienter og pårørende. Foto: Niels Aage Skovbo
Foto: Niels Aage Skovbo

Det danske sundhedsvæsen er kendt for at være effektivt og levere behandling af høj kvalitet. Udfordringen er at sikre koordination og kontinuitet på tværs af sundhedsvæsenets aktører og sektorer i et sundhedsvæsen under pres på grund af en stigende ældre befolkning, større kompleksitet i sygdomsforløb og mangel på personale.

En løsning på udfordringerne er udviklingen af "det nære sundhedsvæsen". Begrebet dækker over en transformation af sundhedsvæsnet, hvor færre patienter behandles på hospitalerne og i større grad tilbydes sundhedsydelser i eller tættere på eget hjem. Oprindeligt fokuserede begrebet på at styrke den kommunale sundhedsopgaveløsning, men dækker nu over en bredere transformation på tværs af hele sundhedsvæsnet for at skabe sammenhængende patientforløb.

Forskningsprogrammet "Det nære sundhedsvæsen" er et strategisk forskningsprogram under Region Midtjylland. Formålet med forskningsprogrammet er at bidrage til udviklingen af det nære sundhedsvæsen på både system-, organisations- og interventionsniveau.

Målgrupper og interessenter

Forskningsprogrammet gennemføres i et samarbejde mellem DEFACTUM, hospitalerne og Psykiatrien i Region Midtjylland og Aarhus Universitet. Endvidere samarbejdes med kommuner og almen praksis.

Forskningsresultaterne kan bruges på forskellig vis. Nogle resultater vil være direkte målrettet ændringer i behandling og samarbejder lokalt, mens andre resultater mere vil være målrettet politiske og administrative beslutningstagere, som er ansvarlige for at organisere og indrettet det nære sundhedsvæsen.

Vores arbejde

Forskningsprogrammets formål udfoldes i seks arbejdspakker, som dels undersøger og evaluerer eksisterende lokale, regionale og nationale modeller, organiseringer og interventioner målrettet udvikling af det nære sundhedsvæsen, og dels bidrager til udvikling og igangsættelse af nye.

Forskningsprogrammet ledes af forskningschef i DEFACTUM, lektor Camilla Palmhøj Nielsen i samarbejde med adjunkt Iben Duvald Pedersen fra Aarhus Universitet og Hospitalsenheden Midt. Kathrine Carstensen, forsker i DEFACTUM, er projektleder på programmet. Region Midtjylland har givet midler til at løfte forskningsprogrammet over tre år (2024-2026) og til at rammesætte en længerevarende indsats.