Patienterne skal være tilfredse med det sundhedsvæsen, vi byder
Personalet er venlige og imødekommende, der er en god dialog mellem fagpersonalet og patienterne og deres pårørende, men der er også plads til forbedringer.
Det er resultaterne fra årets patienttilfredshedsundersøgelse - LUP - på det psykiatriske område. Jeg har haft en snak med Simone Witzel fra DEFACTUM, som er projektleder for den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser – LUP - på det psykiatriske område. Spørgeskemaet udsendes til mere end 41.000 patienter og pårørende årligt, som giver en tilbagemelding på deres oplevelse med den kontakt de har til landets psykiatriske hospitalsafdelinger. Og det er en vigtig viden. Vi står overfor markante ændringer af sundhedsvæsenet, og her må og skal vi inddrage patienterne og deres pårørendes stemme.
Fortæl mig nærmere om undersøgelsen?
Patienttilfredshedsundersøgelsen på det psykiatriske område er en nationale undersøgelse af patient- og pårørendeoplevelser i den psykiatri, som udbydes af de fem regioner.
Undersøgelsen falder i to dele. En månedlig måling for voksne patienter og deres pårørende, og en årlig måling for patienter og deres pårørende i børne- og ungdomspsykiatrien og for indlagte i den specialiserede retspsykiatri.
Hver måned bliver der udsendt spørgeskemaer til en stikprøve af voksne patienter med digital post. Deres pårørende identificeres og rekrutteres via de patienter, der besvarer et digitalt spørgeskema. Patienterne får ti nationale spørgsmål, og regioner/afdelinger har også mulighed for at vælge en række lokale spørgsmål. Det kan være spørgsmål, som måler på den del af patienternes oplevelser, en afdeling lokalt arbejder med at forbedre. De lokale spørgsmål bliver valgt fra et katalog over testede og godkendte spørgsmål.
Undersøgelserne for børne- og ungdomspsykiatrien og de indlagte patienter i den specialiserede retspsykiatri bliver gennemført i efteråret hvert år, hvor personalet står for at udlevere spørgeskemaet. Spørgeskemaet indeholder udelukkende nationale spørgsmål.
For begge undersøgelser er der en årlig status, som bl.a. anvendes til at identificerer LUP’s forskelle og udvikling i patient- og pårørendeoplevelser over tid; nationalt og på tværs af regioner.
Hvorfor er undersøgelsen vigtig?
At få en tilbagemelding på patienter og pårørendes oplevelse på en række områder, som f.eks. på den hjælp patienten får til at mestre sin sygdom/tilstand, mængden af information og deres inddragelse i beslutninger om undersøgelse og behandlinger, er altid vigtigt. De data bruges til løbende at forbedre indsatsen i psykiatrien. I skrivende stund pågår samtidig en større transformation af sundhedsvæsenet, og netop i den proces skal patienternes anbefalinger og tilfredshed tænkes ind.
Undersøgelsen er helt konkret med til at understøtte arbejdet med kvalitetsudvikling i klinikken med viden om den patientoplevede kvalitet. Og når vi eksempelvis på voksenområdet opgør data månedligt, så bliver de data i høj grad anvendt til løbende forbedringsarbejde på den enkelte afdeling.
Hvilke resultater fra undersøgelsen i år skal sundhedsvæsenet have en særlig opmærksomhed på?
Først og fremmest skal psykiatrien være stolte af, at så stor en procentdel af både de voksne patienter og pårørende som patienterne og deres pårørende i børne- og ungdomspsykiatrien samlet set er tilfredse med deres forløb. 74 procent af de voksne patienter er i høj eller meget høj grad tilfredse med deres besøg/indlæggelse, mens det for deres pårørende er 56 procent. Tilfredsheden er på 76 procent for patienter i børne- og ungepsykiatrien og 82 procent for deres pårørende. Personalet på afdelingerne får også ros for at være venlige og imødekommende.
Der er dog også plads til forbedring – specielt når vi ser på den hjælp de pårørende får af personalet til at håndtere patienten i hverdagen. Mere end hver anden pårørende i voksenpsykiatrien påpeger problemet med manglende inddragelse og mestring af, hvad man kan gøre for, at patienten får det bedre. For børne- og ungdomspsykiatrien oplever hver sjette pårørende slet ikke eller kun i ringe grad, at de har talt med personalet om deres forventninger til behandlingen.
Men positivt er det, at der er en generel øget patienttilfredshed for indlagte voksne patienter. Det er et tegn på, at der er en god udvikling i gang, hvor sundhedsvæsenet gør, hvad de kan for at tilgodese patienternes behov.
Læs mere om resultaterne i LUP Psykiatri 2024.

Simone Witzel
Tlf. 4042 7144
Mail simwit@rm.dk