Forskere og brogygger i studiet med Frederik Patrick Trabjerg
Vært og producer Frederik Patrick Trabjerg interviewer forskere og brobygger. Foto: Frederik Patrick Trabjerg

- Det er altså en anden kobling, jeg kan lave mellem litteratur og praksis ved at komme ud og møde mennesker og sætte mig ind i deres behov, fortæller Anne-Sofie Meldgaard Nielsen, der er brobygger i Social Sundhed, hvor frivillige sundhedsfaglige studerende ledsager borgere i socialt udsatte positioner til deres aftaler i sundhedsvæsenet.

- En ballast, der gør, at jeg føler mig klædt bedre på til at komme ud på arbejdsmarkedet. Det er en praksiserfaring, jeg ikke får fra mit studie, hvor det er meget teoretisk baseret, understreger Anne-Sofie Meldgaard Nielsen.

Forsker Merete Tonnesen, DEFACTUM, har fulgt en brobyggerordning gennem længere tid. Hun ser et mønster i, at de sundhedsfaglige studerende får praksisnær erfaring, der kan være med til at øge de fremtidige sundhedsprofessionelles relationelle kompetencer. Samtidig gavner arbejdet ifølge Merete Tonnesen ikke kun de frivillige, men også borgere, der har det svært med sundhedsaftalerne:

- Man er nødt til at se på en sundhedsaftale som en proces, der foregår før, under og efter sundhedsaftalen. Det er også en proces, der for nogle borgere af forskellige årsager kan være svær at overkomme. Derfor er det også vigtigt for nogle at have en person at sparre med og støtte sig til i sådanne situationer.

Netop sparringen og støtten er særlig vigtig for borgere i en sårbar situation.

- Igennem vores studier har vi erfaret, hvor vigtigt det er at have et netværk. Det understreger vigtigheden af brobyggerprogrammet, da det giver socialt udsatte borgere muligheden for at have en som-om-pårørende, der kan støtte dem, siger Merete Tonnesen.

Brobyggeren bygger altså bogstavelig talt bro mellem de socialt udsatte borgere og sundhedsvæsnet. På den måde kan programmet, som er søsat af den landsdækkende organisation Social Sundhed og har eksisteret siden 2014, være med til at øge ligheden i adgang til sundhedsydelser. For selvom vi i Danmark bryster os af vores gode velfærds- og sundhedssystem, så er det stadig ikke alle, der har lige adgang til sundhedsydelser, mener forsker Gitte Valentin, DEFACTUM, og tilføjer:

- Selvom vi i Danmark snakker meget om vores velfærdssystem, så har vi faktisk en relativt høj social ulighed i sundhed. Det bliver også ofte omtalt som det nordiske paradoks, netop fordi vi ofte forbinder velfærdssamfund med stor lighed i samfundet.

De to forskere fortæller mere om forskningen bag programmet, hvor Anne-Sofie Meldgaard Nielsen bygger broerne til borgere i sårbare situationer.

I DEFACTUMs nye podcast med vært og producer Frederik Patrick Trabjerg stiller vi skarpt på sundhed, social og arbejdsmarked i "Sundhed Indefra". I første afsnit uddyber DEFACTUMs forskere og brobyggeren, hvad brobyggerne og borgere i sårbare situationer får med sig i ordningen.

Lyt med i DEFACTUMs nye podcast ”Sundhed Indefra" på Apple Podcast

Lyt med i DEFACTUMs nye podcast ”Sundhed Indefra" på Spotify