Kirurger er mange steder i verden begyndt at teste om 3D teknologi eksempelvis gør det muligt at fremstille individualiserede skæreguider, der præcist matcher den enkelte patient frem for en standard fremstillet skæreguide. Men kan 3D teknologien hjælpe vores kirurger, eller bør vi stadig vente lidt med at indføre teknologien? Det spørgsmål har forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM sat sig for at besvare i regi af det europæiske forskningssamarbejde EUnetHTA gennem en litteraturgennemgang af den nuværende internationale forskning på området.

Og indtil videre tyder resultaterne på, at 3D teknologi kan have en positiv effekt, når der skal udskiftes et nedslidt knæ:

- Normalt benytter kirurger en standardfremstillet skæreguide, når de skal erstatte et knæ med en kunstig knæprotese. Der findes dog ikke to knæ, der er ens, og det ser ud til, at der er større præcision ved de knæoperationer, der er foretaget ud fra en individualiseret 3D tilpasset skæreguide, fortæller senior projektleder Claus Løvschall, DEFACTUM og uddyber:

- Der blev ikke fundet nogen større risici ved 3D teknologien end ved standardbehandling, så umiddelbart er der ikke noget, der taler imod at bruge 3D teknologien til eksempelvis knæoperationer.

- 3D teknologien kan gå hen og blive en gevinst for de kirurgiske afdelinger og ikke mindst patienterne. Det kan dog endnu ikke endeligt afgøres, om vi allerede nu skal tage 3D teknologi i brug, fortæller Claus Løvschall, DEFACTUM:

- Selv om det ser positivt ud for knæproteser, så bør der foreligge resultater af højere kvalitet, før vi indfører teknologien i bredere regi i Danmark. Når der er tale om 3D print teknologi i forhold til mundhulekræft og traumatiske hjerneskader er forskningsresultaterne endnu mere usikre. Vi savner basale oplysninger om holdbarhed og funktion over en længere tidsperiode.

Fakta:

Ved hjælp af 3D-billeddiagnostiske faciliteter som f.eks. MR- og CT-scanninger, er det i dag muligt at overføre data til en 3D-printer, der kan printe modeller til fremstilling af skæreguider eller implantater i materialer bestående af eksempelvis keramik, kulfibre, metaller og medicinske polymerer (plastik), der er godkendt til at blive indopereret i mennesker.

Find publikationen om 3D-print her

Læs mere om 3D-print-projektet

Claus Løvschall 
Tlf.: 7841 4354
Mail: claloe@rm.dk

Lotte Groth Jensen
Tlf. 4048 6949
Mail lotjes@rm.dk