Formålet med dette projekt er i et litteraturstudie at undersøge og sammenfatte bedste viden for en optimal forebyggelsesstrategi af type 2 diabetes hos kvinder med graviditetsdiabetes. Desuden vil kvinder med tidligere graviditetsdiabetes (heraf nogle med type 2 diabetes) blive interviewet om deres erfaringer, behov samt motivation for et tilbud om forebyggelse. Resultaterne skal anvendes til at udvikle et efterfødselstilbud i form af en forebyggelsesindsats for kvinder med tidligere graviditetsdiabetes. Tilbuddet skal tilrettelægges i et tværsektorielt samarbejde i Vestklyngen mellem Regionshospitalet Herning, de seks tilhørende kommuner og praksiskonsulenter.
Kvinder med graviditetsdiabetes har stor risiko for at udvikle type 2 diabetes senere i livet. Cirka halvdelen af kvinderne udvikler type 2 diabetes indenfor 5-10 år efter fødslen, og de har syv gange højere risiko end kvinder uden graviditetsdiabetes. Også deres børn har øget risiko for at udvikle diabetes.
Forebyggelse af type 2 diabetes er vigtigt for både kvinderne, deres børn, familier og samfundet. Studier har vist, at forebyggelsesindsatser for kvinder med graviditetsdiabetes kan hindre eller udsætte type 2 diabetes, andre forstyrrelser i stofskiftet og hjertekar sygdom. Forebyggelsen skal fokusere på ændring af kost- og motionsvaner som væsentlige faktorer.
Forskningsprojektet gennemføres i løbet af 2019 og resultater formidles i to videnskabelige artikler samt i en rapport til sundhedsprofessionelle.
Forskningsprojektet er iværksat af Hospitalsenheden Vest, Region Midtjylland og gennemføres i et samarbejde mellem:
DEFACTUM - Social & Sundhed og Arbejdsmarked, Region Midtjylland; Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet; Vestklyngens kommuner; almen praksis samt Steno Diabetes Center Aarhus.
Professor Claus Vinther Nielsen, Hospitalsenheden Vest, Region Midtjylland er projektansvarlig.
Projektstatus | Afsluttet |
Afslutning | 2020 |
Projektleder
Anne-Mette Hedeager Momsen