Hvad gør vi?
Praksisnær forskning
Sammen om Praksisnær Rehabiliteringsforskning skal understøtte forskning og udviklingen af evidensbaserede rehabiliteringsindsatser i praksis.
Det gør vi ved at anvende en praksisnær forskningstilgang, som adskiller sig fra mere traditionel sundhedsvidenskabelig forskning ved at bygge bro mellem praksisbaseret viden, der er kontekstspecifik, erfaringsbaseret viden, og forskningsbaseret viden, der er generaliseret viden, løsrevet fra den konkrete kontekst.
Forskningen skal derfor i langt højere grad udvikles og forhandles mellem forskere og praktikere/brugere, skal understøtte læringsprocesser og kvalitetsudvikling i praksis, og der skal være en stor grad af fokus på anvendelse og implementering af forskningens resultater. Erfaringen viser nemlig, at generering af forskningsresultater ikke nødvendigvis medfører implementering af evidensbaseret viden i daglig praksis.
Vi har i programmet fokus på implementering af forskningsresultater ud fra anerkendte implementeringsmodeller så som PARiHS modellen (Promoting Action on Research Implementation in Health Services) og Context and Implementation of Complex Interventions (CICI) framework.
Funktionsevne og borgerens hverdagsliv
Projekterne skal fokusere på, hvordan rehabiliteringen påvirker borgeren. Det er derfor helt centralt i SPR, at der tages udgangspunkt i borgerens perspektiv.
Data vil typisk være patientrapporterede oplysninger, funktionstests, registerbaserede oplysninger, interviews og observationer, der alle relaterer sig til borgerens hverdagsliv.
I SPR arbejder vi ud fra "International Classification of Functioning, Disability and Health" (ICF). ICF er en international forståelsesramme, der kan bruges til at beskrive den biopsykosociale tilgang. Denne tilgang er central i SPR-arbejdet, hvor den enkelte borgers funktionsevne opstår i samspillet med omgivelserne.
Patient and Public Involvement
Relevant rehabiliteringsforskning skal relateres til de udfordringer og behov, som slutbrugerne af rehabilitering har. Med slutbrugerne menes borgere, pårørende samt fagprofessionelle.
Det er derfor vigtigt, at slutbrugerne involveres i hele forskningsprocessen. Denne tilgang kaldes “Patient and Public Involvement” (PPI) og engagerer systematisk og evidensbaseret slutbrugerne og medvirker til åbenhed og medbestemmelse.
Involvering af borgeren i forskningsprocessen sikrer, at SPR og kommunens arbejde understøtter et sundhedsvæsen på borgerens præmisser.