Samarbejdet
Forskningsprogrammet Sammen om Praksisnær Rehabiliteringsforskning (SPR) er et forskningsmæssigt samarbejde mellem kommuner, regionen og uddannelsesinstitutioner under Human First:
- Ringkøbing-Skjern Kommune
- Aarhus Kommune
- Region Midtjylland
- VIA University College
- Aarhus Universitet
- MarselisborgCentret.
Forskningsprogrammet hører til under Human First's koordinationsudvalg for Mennesker med Behov for Rehabilitering men med egen driftsorganisation.
De deltagende parter bidrager med en basisbevilling over en femårig periode fra 2023-2027.
DEFACTUM varetager projektledelse, økonomi og sekretariatsfunktion.
Formål
Formålet er:
-
at borgere i rehabilitering opnår bedst mulig funktionsevne og livskvalitet
-
at praksis bliver definerende for forskningstemaer med afsæt i de udfordringer, som borgerne og praktikerne oplever i rehabiliteringen
-
at forskningsspørgsmål defineres i en ligeværdig dialog mellem praksis og forskning
-
at resultater fra forskning kan implementeres direkte i den kommunale praksis og i tværsektorielle forløb.
Vores historie
I januar 2023 skiftede det tidligere Center for Praksisnær Rehabiliteringsforskning (CePR) navn og organisering og blev til forskningsprogrammet Sammen om Praksisnær Rehabiliteringsforskning (SPR).
CePR blev etableret i 2018 i et samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet og VIA. Målet var at styrke praksisnær forskning inden for rehabilitering. I de første år havde CePR fokus på hjerte-, ryg- og uderehabilitering – senere også kræftrehabilitering. I 2021 blev fokus udvidet til også at omfatte lighed i sundhed samt sammenhæng mellem sundhed og beskæftigelse.
I dag drives SPR som en selvstændig driftsorganisation under Human First. Målet er det samme: at skabe forskningsbaseret viden, der styrker rehabiliteringsindsatser i praksis – i tæt samarbejde med borgere, fagprofessionelle og beslutningstagere.