Jens-Ole er 68 år gammel og pensioneret – et par dage endnu, griner han. For bare et år siden, kunne han ikke gå. Blodkarrene og nerverne i hans fødder var døde, sagde lægen. Desuden har han dårlig ryg. Alligevel udfordrer han hele tiden selv, og deltog derfor med 32 andre seniorer i LEV LIVET's værtskursus i Aarhus.

- Alle kan have brug for at ændre små ting i deres hverdag, og ofte er det nemmere at ændre sine vaner i fællesskab med andre, påpeger Karen Sophie Pilegaard, DEFACTUM, Region Midtjylland, som er ansvarlig for LEV LIVET. Hun uddyber:

- Ved at blive opmærksom på sine vaner og mønstre, kan man forbedre sin livskvalitet markant. På LEV LIVET samarbejder vi og støtter hinanden i den proces.

Gammel budcykel med el til bakkerne
- Jeg har i lang tid ikke turde at cykle, fordi der er en del trafik, hvor jeg bor. Men jeg kan jo bare trække min cykel igennem en markvej hen til den nærmeste cykelsti. Det blev jeg opmærksom på til LEV LIVET. Så nu har jeg købt mig en gammel budcykel, som jeg vil sætte i stand. Jeg går og bakser med at få installeret el i den, så jeg kan klare bakkerne også, fortæller Jens-Ole, og tilføjer:

- Så kan jeg jo altid tage batteriet ud, når jeg er i kommet i bedre form. Det er de bittesmå ting i hverdagen, der gør livet værd at leve - som at kunne cykle og gå uden smerter.

Jens-Ole læste om LEV LIVET i Danske Seniorer, og besluttede sig for at tage turen hele vejen fra Tullebølle, Langeland, til Aarhus for at deltage i værtskurset.

Praktisk gris og frivillig vært på Langeland
Jens-Oles deltagelse i LEV LIVET's værtskursus har rustet ham til at hjælpe andre seniorer med at lave små, gavnlige ændringer i deres hverdag.

Det er idéer som at parkere væk fra supermarkedet, at balancere på fortovet og at trække sin cykel, når der er meget trafik, som Jens-Ole vil give videre til andre seniorer. Derfor tog han kontakt til sundhedsudvalget i sin egen kommune, Langeland, for at igangsætte initiativet her. Han fortæller, at mange af hans bekendte gerne vil bevæge sig mere i hverdagen og måske ovenikøbet tabe sig en smule. Og det kan de få nogle brugbare værktøjer til igennem LEV LIVET.

Udover at være initiativtager til LEV LIVET, har Jens-Ole til daglig en husværtsrolle i frivilligcenteret, Langeland:

- Det vil sige, jeg er den praktiske gris på frivillig basis.

Initiativet til LEV LIVET kommer fra DEFACTUM, Region Midtjylland med støtte fra Trygfonden og i samarbejde med Odder, Aarhus og Favrskov kommune, Danske Seniorer, Folkenetværket i Aarhus, Senior TV, Frivilligcenter Odder, Klostercaféen og FUAM. Konceptet er hentet fra England, Norge og Sverige, men der har været positiv opbakning og engagement fra kursets danske deltagere.

Læs mere om LEV LIVET 

René Buch Nielsen

René Buch Nielsen
Tlf. 2046 3242
Mail rennie@rm.dk