Målet er at kunne brede det gode tilbud ud på landsplan. 

”Det er ikke fordi, jeg ikke ønsker at støtte folk i Afrika, jeg ville elske det. Men jeg har mere lyst til at give en del af mig selv til et andet menneske. At give til en bestemt person, som virkelig har brug for min hjælp”. 

Sådan forklarer en deltager, hvorfor hun er gået ind i et ”arrangeret venskab” med en person med svær psykisk sygdom. Tilsvarende begrundelse har en række andre familier for at melde sig til at være såkaldt ”netværksfamilie”. 

Erfaringerne er hentet fra et forskningsprojekt, der blandt andet har undersøgt, hvordan deltagerne oplever det at være netværksfamilie for en psykisk syg. 

- Langt de fleste netværksfamilier er rigtig glade for at være en del af tilbuddet. De føler, at de får noget værdifuldt ud af relationen og er glade for at kunne dele ud af deres overskud. Mange motiveres af at kunne gøre en forskel for et konkret menneske og er glade for den personlige kontakt, som etableres i tilbuddet. Den viden kan man bruge, når man skal rekruttere nye netværksfamilier, fortæller vores sociolog og ph.d-studerende Lotte Groth Jensen, som har analyseret en række interviews med netværksfamilier. 

Viden kan fremme rekruttering 
- Rekruttering af netværksfamilier sker ude i kommunerne og er afgørende for, om tilbuddet kan bredes ud. Men det har vist sig at være en udfordring. Derfor er det vigtigt at få mere viden om, hvad der motiverer folk og hvordan man understøtter et godt forløb, siger Lotte Groth Jensen. 

Forskningen er gennemført på baggrund af et projekt med netværksfamilier, som blev sat i gang i 2006 i syv kommuner, fordelt over de fem regioner. I foråret 2014 blev et nyt netværksfamilieprojekt sat i gang, som ledes af vores forsknings- og konsulenthus. Her deltager foreløbig: Randers, Skanderborg, Horsens og Ikast-Brande kommuner. 

Tema om fremtidens psykiatri
Læs mere om Netværksfamilier på side 22-25 i det seneste nummer af forskningsmagasinet Udforsk, der denne gang har sat fokus på psykiske sygdomme og fremtidens psykiatri.

Lotte Groth Jensen
Tlf. 4048 6949
Mail lotjes@rm.dk