Sådan lyder en af konklusionerne fra en artikel, der netop er publiceret i Oxford Journals af bl.a. seniorforsker Karin Dam Petersen, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland.

Er du hårdt ramt af græspollen- eller husstøvmideallergi, men har en uddannelse fra universitetet, så er din chance 29 gange større for at blive vaccineret, end hvis du ingen uddannelse har. Sådan lyder en af konklusionerne fra en artikel, der netop er publiceret i Oxford Journals af bl.a. seniorforsker Karin Dam Petersen fra vores forsknings- og kunsolenthus.

Seniorforsker Karin Dam Petersens forskningsgruppe er blandt de første, der forsker i social ulighed blandt allergikere. I alt 366 allergipatienter indgik i undersøgelsen, der bl.a. viser, at indtægten ikke har afgørende betydning for, om en allergiker bliver vaccineret. Det har derimod længden af uddannelse.

Bedre til at overbevise lægen
- Det er måske ikke så overraskende, at det netop er akademikere, der mest bliver vaccinerede mod allergi. Men det er nu alligevel overraskende, at chancen for at blive vaccineret er hele 29 gange større for akademikere end for andre med tilsvarende behov, fortæller seniorforsker Karin Dam Petersen og fortsætter:

- At det netop er akademikerne, der får mest allergivaccine, kan skyldes flere ting: Akademikere vil formentlig ”ikke finde sig i” de tilbagevende gener som fx græspollenallergi medfører. Samtidig er de måske mere vante til at søge information og finder derfor selv andre behandlingsmuligheder. Derudover er de sandsynligvis bedre til at finde de rette argumenter frem, når de skal overbevise deres læge om, at de fx skal have en henvisning til en speciallæge.

Flere unge end ældre
Et andet resultat af undersøgelsen viser, at unge (her under 45 år) meget oftere bliver vaccineret end ældre borgere (over 45 år).

- Unge med allergi har et langt liv foran sig: de skal gøre karriere, stifte familie og have plads til vennerne. Derfor er de måske mere tilbøjelige til at lade sig vaccinere mod allergi, så de kan slippe for de tilbagevendende gener end ældre allergikere, der er i midten og i slutningen af arbejdslivet og måske har ”vænnet” sig til pollensæsonens ubehageligheder, siger Karin Dam Petersen.

Vaccination – et storbyfænomen
Der er dog ikke noget i forskningsstudiet, der tyder på, at hverken akademikerne eller unge får for meget behandling. Kun 0,1 % af landets græspollenallergikere bliver eksempelvis vaccineret. Og selv om det formodentlig kun er de sværest ramte, der har mest gavn af vaccination, så er der ikke specialister nok til at hjælpe allergikerne – specielt ikke udenfor storbyerne. Fx vaccineres dobbelt så mange i Region Hovedstaden som i Region Nordjylland pr. 1.000 indbyggere.

- Selvom allergi koster samfundet 7.500 kr. pr patient om året, og samlet set er en meget dyr folkesygdom, så er der ikke politisk opbakning til at uddanne nye allergologer. Det er stort set kun muligt at henvise til en speciallæge i allergi i Danmarks allerstørste byer fortæller seniorforsker Karin Dam Petersen og afslutter:

- Flere læger med speciale i allergi giver et bedre fokus på behandlingen og kunne fx betyde, at flere allergikere ville få en mere optimal behandling. Det kunne sandsynligvis sparre samfundet for en del lægebesøg, hospitalsindlæggelser, sygedagpenge og dårlig livskvalitet.

Forskningsartiklen er udgivet af Oxford Journals i The European Journal of Public Health