For knap 14 dage siden fik knapt en kvart million mennesker i hele Danmark et spørgeskema ind af brevsprækken. Det skal være med til at styrke befolkningens sundhed, men vores første måling viser allerede et tydeligt billede.

Er du mand, er du under 40 år og har du udfyldt og returneret spørgeskemaet: Hvordan har du det? så er du en sjælden art.

Mænd dør tidligere
- Det er især kvinderne, der sætter postbuddet på arbejde. Vi yngre mænd er ikke så flittige til at udfylde spørgeskemaet. Forklaring? Måske er vi ikke så optaget af vores helbred, forklarer vores sundhedskonsulent Søren Beck og fortsætter:

- Faktisk kan der være en direkte sammenhæng til den overdødelighed, der er blandt mænd i alle aldersgrupper. Middellevetiden for mænd er fire år kortere end for kvinder.

Klynker over helbredet derhjemme
Kvinder har flere ikke-livstruende sygdomme som eksempelvis gigt end mænd, men mænd har flere dødelige sygdomme end kvinder. Bl.a. kredsløbssygdomme og kræft.

- Her spiller vores gennemgående dårligere livsstil en vigtig rolle. Men det spiller sikkert også en rolle at mænd ikke har samme kultur for at fortælle om vores fysiske skavanker til lægen eller andre sundhedsfolk. Vi klynker nok hellere lidt over helbredet til konen eller kæresten derhjemme, siger Søren Beck.

- Men vi kunne nu godt tænke os at få flere mænd til at løfte kuglepennen. Det kunne jo være med til at redde mændene lidt flere leveår.

Unge mænd lader unge kvinder bestemme
De nyeste tal viser, at kvinder i starten af 20’erne er næsten dobbelt så gode til at få udfyldt skemaerne som mænd. Ca. 40 %af de unge kvinder udfylder spørgeskemaet, mens det kun er omkring 20% af de unge mænd der gør tilsvarende.

- Det er ligesom til valg. Hvis du ikke stemmer, så mister du indflydelse, fortæller Søren Beck og afslutter:

- Er det kun kvinder der svarer, så bliver de nye sundhedstiltag lavet på deres præmisser. Med andre ord: svarer vi mænd ikke, mister vi vores fingeraftryk på fremtidens sundhedsvæsen.