Bedre liv for pårørende til personer med psykisk sygdom - et metodekombinerende projekt, der skal styrke brobygning for pårørende til svært psykisk syge
Baggrund og formål
Psykisk sygdom har ikke kun indflydelse på dem, der er ramt af sygdommen, men også på deres familie, venner eller andre, der betyder noget for den syge. Får pårørende den rette støtte og hjælp, bliver de mindre belastet, og en bedre trivsel hos de pårørende betyder samtidig, at de bedre kan støtte personen med psykisk sygdom.
Med projektet ønsker vi at
a) Bidrage med ny viden om, hvad der karakteriserer pårørende til patienter med svær psykisk sygdom, der er i særlig risiko for at føle sig tynget af patientens vanskeligheder og problemer samt analysere, hvilke faktorer der særligt tynger.
b) Undersøge oplevelsen af og behov for støtte blandt pårørende i særlig risiko for at føle sig tynget af patientens sygdom samt undersøge, i hvilken grad eksisterende indsatser imødekommer disse behov.
c) Udvikle en tværsektoriel samarbejdsmodel, der skal sikre koordinering mellem region, kommune og civilsamfund med henblik på at styrke brobygning for pårørende til svært psykisk syge.
Metoder
Projektet anvender et metodekombinerende design. Først analyseres data fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) i psykiatrien fra 2018 og 2021 for at identificere, hvilke pårørende der føler sig belastede af den syges situation. Her undersøges faktorer såsom sygdommens karakter, relationen til patienten og frekvensen af kontakt med behandlingsteamet. Dernæst gennemføres dybdegående interviews med voksne pårørende for at få en dybdegående forståelse af deres hverdagsliv, deres erfaringer og samarbejde med sundhedsvæsenet.
Organisering
Projektet støttes af Region Midtjyllands Forskningsfond og udføres i samarbejde mellem forskere fra DEFACTUM samt Trine Ellegaard fra Afdeling for Psykoser på Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien. For at sikre en helhedsorienteret indsats for pårørende er der etableret en følgegruppe med partnere fra Recoveryskolen i Århus Kommune, Bedre Psykiatri, SIND Rådgivning, PsykInfo Midt, FRIESE og Afdeling for Psykoser på Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien.
Projektstatus | Aktiv |
Afslutning | 2025 |