billede af en kvindes ryg
20 % af alle sygedage og besøg hos alment praktiserende læger skyldes lænderygsmerter. Foto: Hoang Uyen, Unsplash.

Skal patienter med lænderygsmerter have optimal gavn af genoptræningen, så kræver det bedre samarbejde mellem sygehusafdelinger, kommunale og private klinikker, mener DEFACTUMs forsker Nanna Rolving, der i et nyt forskningsprojekt netop forsøger at styrke sammenhængene for patienterne.

Lænderygsmerter tegner sig alene for cirka 20 procent af alle sygedage og besøg hos alment praktiserende læger. Udover store økonomiske udgifter for samfundet, har lænderygsmerter også store konsekvenser for den enkelte person. Smerter og funktionsnedsættelse har gennemgribende indvirkning på personens arbejds- og sociale liv og kan være en betydelig psykisk belastning for den enkelte og dennes pårørende.

I forskningsprojektet BackTrace forsøger programlederne Nanna Rolving, Tue Secher Jensen og Camilla Rossen netop at fastholde folk i arbejdet, de sociale relationer og hverdagsaktiviteterne. Tanken er at styrke samarbejdet omkring patienten. Når patienten er udskrevet fra Regional Rygklinik i Silkeborg kan medarbejdere fra Silkeborg, Struer, Favrskov og Skanderborg Kommune derfor bl.a. ringe til en fysioterapeut på hospitalet og følge op på genoptræningsplanen.

Udover DEFACTUM, kommunerne og Regional Rygklinik deltager Center for Planlagt Kirurgi og Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg – et samarbejdet under Den Regionale Rygforskningsenhed i Region Midtjylland.

For yderligere information kontakt:

Nanna Rolving
Forsker, fysioterapeut, ph.d.
Mobil +45 4032 1618
Tlf. + 45 7841 4440
Nanna.Rolving@rm.dk