The Sano study: justification and detailed description of a multidisciplinary biopsychosocial rehabilitation programme in patients with chronic low back pain

Anne Mette Schmidt, Helle Terkildsen Maindal, Trine Bay Laurberg, Berit Schiøttz-Christensen, Charlotte Ibsen, Kirstine Bak Gulstad, Thomas Maribo
Baggrund

Evidensbaseret praksis kræver blandt andet implementering af resultater fra kliniske studier. Hvis interventionerne i de kliniske studier ikke er tilstrækkelig detaljeret beskrevet står klinikerne med en væsentlig barriere i forhold til at implementere effektive interventioner i klinisk praksis. Dernæst udfordres forskere, som ønsker at eftergøre studiet.
Anerkendelsen af de fysiske, psykiske og sociale konsekvenser af lænderygsmerter har resulteret i udviklingen af den biopsykosociale model i forståelse for og behandlingen af lænderygsmerter. Tværfaglig rehabilitering med en biopsykosocial tilgang er derfor anerkendt som behandlingsindsats til denne patientgruppe. Tværfaglig rehabilitering af patienter med lænderygsmerter er, som meget andet inden for det sundhedsfaglige område, en kompleks intervention. Det komplicerer en detaljeret beskrivelse af interventionen. På trods af stor forskningsaktivitet indenfor komplekse interventioner findes der forsat kun få detaljerede beskrivelser af interventionerne.

Formål

At evaluere læring og udfordringer i arbejdet med at beskrive en kompleks rehabiliteringsintervention til patienter med lænderygsmerter før afprøvning i et randomiseret kontrolleret studie.

Metode

”Template for Intervention Description and Replication” (TIDieR) blev brugt som redskab til at sikre en detaljeret beskrivelse af rehabiliteringsinterventionen.

Resultater

TIDieR er et let anvendeligt redskab til at strukturere den detaljerede beskrivelse af en rehabiliteringsintervention. Dog var det en udfordring at beskrive de 38 kliniske aktiviteter i rehabiliteringsinterventionen på en overskuelig måde. Vi udviklede derfor et aktivitetsskema med fire udvalgte elementer fra TIDieR (Hvad (procedurer), Hvem, Hvordan og hvornår samt Hvor meget). Aktivitetsskemaet giver et overskueligt overblik over hver af de 38 kliniske aktiviteter. Udfordringen er, hvornår beskrivelsen er fyldestgørende.

Konklusion/perspektivering

Vores detaljerede beskrivelse anvendes nu med succes til at strukturere og standardisere indholdet i en kompleks rehabiliteringsintervention til patienter med lænderygsmerter i et randomiseret kontrolleret studie. Det er vores håb at aktivitetsskemaet kan hjælp og inspirere både klinikere og forskere der skal beskrive og/eller implementere en kompleks intervention.

Justification and detailed description of a multidisciplinary biopsychosocial rehabilitation programme

Udgivelsesform Videnskabelige artikler
År 2018
Udgiver Clinical Rehabilitation
ISBN/ISSN DOI: 10.1177/0269215518780953
Længde 9 sider

Kontaktperson

Thomas Maribo

Thomas Maribo

+45 2145 2470

thomar@rm.dk

Forfattere

Charlotte Ibsen; Thomas Maribo