Selvom hovedparten forstår indkaldelsesbrevet fra hospitalet, så er indholdet ofte så komplekst, at det skaber tvivl hos mange mennesker. 

Forståelsen af indkaldelsesbrevet indgår i Rigsrevisionens undersøgelse af regionernes overholdelse af patienters ret til hurtig udredning.

- Når patienterne begrunder deres valg af hurtig udredning, så sker det på baggrund af længden af ventetiden, og hvor svære symptomer de har. Informationerne i indkaldelsesbrevet er ofte for uoverskuelige til at påvirke deres valg, fortæller forsker Lisbeth Ørtenblad, DEFACTUM, der er medforfatter på undersøgelsen. 

De fleste er dog stadig positivt indstillede overfor brevet. Det gælder både dem, der har, og dem, der ikke har gjort brug af muligheden for hurtigere udredning. Forskerne bag opfordrer dog til, at hospitalerne skriver til patienterne, så flere forstår indkaldelsesbrevene.

- Flere patienter fremhæver indkaldelsesbreve, hvor alle relevante informationer fremgår af den første side. Tid, sted og alternative sygehuse bør eksempelvis være helt tydeligt for patienten. Forstår patienten ikke informationerne, virker patientrettighederne ikke i praksis, understreger Lisbeth Ørtenblad. 

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer derfor regioner og sundhedsministeriet til at samarbejde om at skabe klare retningslinjer og ensartet praksis for indkaldelsesbrevene.

Læs hele DEFACTUMS rapport om indkaldelsesbreve her

Lisbeth Ørtenblad
Tlf.: 6130 4655
Mail: lisoert@rm.dk